Üzleti EXIT- a sakkjátszma (2 perc)

2019.08.31

A kilépés tervezése olyan, mint a végső játék a sakkban. Mint üzleti tulajdonos nem nyerheti meg a játékot, amíg nem sikerült befejeznie a játékot. Örökségét nem csak az alapján fogja megítélni, hogy mennyire sikeres egy épített vállalat, hanem az alapján  is, hogy a társaság túléli-e Önt.

Az egyik első kérdés, amelyet a kockázati tőke befektetők kérdeznek egy vállalkozásba történő befektetés mérlegelésekor a következő: "mi a kilépési stratégia?" Ezt gyakran furcsának találják a tulajdonosok: "még nem fektetett be a vállalkozásomba, és már fontolgatja kilépést? "a tipikus reakció. Azaz a tulajdonosoknak ebben a tekintetben képesnek kell lenniük a kockázati tőke befektetők fejével gondolkodni.

Az üzleti kilépés tervezése az üzleti tulajdonos(ok) számára a kilépéssel kapcsolatos célok kifejezett meghatározásának folyamata, amelyet átfogó stratégia és ütemterv kidolgozása követ, amely figyelembe veszi az összes személyes, üzleti, pénzügyi, jogi és adóügyi célok elérésének szempontjait, általában az üzleti vezetés utódlásának és folyamatosságának megtervezésével összefüggésben. A célkitűzések magukban foglalhatják a bevétel maximalizálását (vagy ezen cél kitűzését), a kockázat minimalizálását, az ügylet gyors lezárását vagy egy olyan befektető kiválasztását, amely biztosítja, hogy az üzleti vállalkozás hosszú távon virágzik. A stratégiának figyelembe kell vennie az olyan eseményeket is, mint a betegség vagy a halál.

A kilépési stratégiáról szóló világos elképzelés gyakran iránytűként szolgál, és irányt mutat a társaság fejlesztéséhez, a likviditás és a cégérték maximalizálása érdekében. Minél inkább képes megjeleníteni a vállalkozás végső vevőjét, annál inkább fejlesztheti vállalatát az üzleti tulajdonos olyan módon, amely valószínűleg vonzó lesz a végső vevő számára.

Úgy tervezzen meg egy terméket vagy annak fejlesztését (ebben az esetben a társaságot), hogy az vonzza a befektetőt!

Csak üljön át egy pillanatra a másik székbe: Milyen vállalkozást venne Ön szívesen? Kialakult folyamatokkal, struktúrával, motivációval stabil állománnyal vagy ezek nélkül?

Van az Ön környezetében olyan  szakértő, akivel ezt a kérdést részleteiben át tudja beszélni?