A visszajelzés fontossága kapcsolatainkban

2023.08.10


Évek óta figyelem ügyfeleim helyzeteit és szinte minden fejlődési folyamatunk során előjön, megérkezik a kommunikáció, a motiváció és ezen belül is a visszajelzés fontossága. 

Növekedési helyzeteket támogatok. Találkozásainkban hideget-meleget adnunk-kapunk és így fejlődünk. 

Hogyan tud ez jól történni? 

Azonnal, rendszeresen és minősítés mentesen! 

Ránézünk, elemezzük és gyakoroljuk, hogy pontosan melyik életterületünkön, párkapcsolatunkban, családunkban, munkánk során, vezetői helyzeteinkben hogyan használjuk a visszacsatolást, mint kommunikációs eszközt és az a globális tapasztalat, hogy fejlődésünkhöz, növekedésünkhöz, elköteleződésünkhöz visszajelzésből soha nem elég. 

Mivel az ember , mint egyén egyensúlya valamint fejlődése, növekedése a cél, ezért van ugyan családon belüli visszajelzés-kultúra és vállalati visszajelzés-kultúra, de a célravezető technika , ahogy ezt érdemes megtennünk mindegyik esetben ugyanaz.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre. 

Összeszedtem azokat a helyzeteket, amikor arra jutottunk, hogy ez fontos, ha megtörténik. Illetve listázok következményeket is, melyeket a visszajelzés hiánya okoz.

Te hogyan adsz és kapsz visszajelzést?


Mi történik, ha adunk visszajelzést?


Visszajelzés #1. 

Ha egy kapcsolatban mindkét egyén bőséges visszajelzést kap és ad, az elősegíti a nyílt és hatékony kommunikációt. 

Visszajelzés #2. 

A visszajelzés segít a partnereknek megérteni egymás szükségleteit, vágyait és aggodalmait, ami a kapcsolat és az intimitás mélyebb érzéséhez vezet. 

Visszajelzés #3. 

A rendszeres visszajelzés elősegíti az érvényesítés és megerősítés érzését, mivel a partnerek úgy érzik, hogy meghallják, megértik és megbecsülik. 

Visszajelzés #4. 

Elegendő visszajelzéssel a megoldatlan problémák, konfliktusok kezelhetők és feloldhatók, ami egészségesebb és harmonikusabb kapcsolathoz vezet. 

Visszajelzés #5. 

A visszacsatolás lehetővé teszi a kapcsolaton belüli növekedést és személyes fejlődést, hiszen a partnerek tanulhatnak egymás nézőpontjából és tapasztalataiból. 

Visszajelzés #6. 

A megfelelő visszacsatolás elősegíti az egészséges erőegyensúlyt és az egyenlőséget, biztosítva, hogy mindkét partner egyenlő beleszólást kapjon a döntéshozatalba és a problémamegoldásba. 

Visszajelzés #7. 

Ha van visszajelzés, a partnerek alkalmazkodni tudnak egymás változó igényeihez és körülményeihez, elősegítve ezzel a kapcsolat rugalmasságát. 

Visszajelzés #8. 

A kielégítő visszajelzés segít a bizalom és az érzelmi biztonság kiépítésében, mivel a partnerek magabiztosan fejezik ki gondolataikat és érzelmeiket anélkül, hogy félnének az ítélettől vagy az elutasítástól. 

Visszajelzés #9. 

A rendszeres visszajelzés elősegíti a kapcsolaton belüli folyamatos fejlődés kultúráját, mivel mindkét egyén arra törekszik, hogy jobban megértse és kielégítse egymás szükségleteit. 

Visszajelzés #10. 

Végső soron, ha mindkét egyén elegendő visszajelzést kap és ad, a kapcsolat nagyobb valószínűséggel virágzik, növekszik, és idővel ellenáll a kihívásoknak.

Mi történik, ha nem kapunk vagy adunk visszajelzést?


Visszajelzés #11. 

Ha egy kapcsolatban a felek nem kapnak vagy nem adnak visszajelzést a kommunikáció egyoldalúvá válik és hiányzik a kölcsönös megértés.

Visszajelzés #12. 

Visszajelzés nélkül mindkét egyén nehezen tudja felmérni partnere szükségleteit, vágyait és aggodalmait, ami félreértésekhez és nem teljesített elvárásokhoz vezet.

Visszajelzés #13. 

A visszacsatolás hiánya távolságérzetet, elszakadást kelthet a partnerek között, mivel gátolja az érzelmi intimitás és bizalom kialakulását.

Visszajelzés #14.

Visszajelzés nélkül a megoldatlan problémák és konfliktusok fennmaradhatnak, mivel nincs lehetőség nyílt megbeszélésre vagy megoldásra.

Visszajelzés #15. 

A visszajelzés hiánya frusztrációhoz és haraghoz vezethet, mivel az egyik partner figyelmen kívül hagyva vagy meghallgatatlannak érezheti magát.

Visszajelzés #16. 

Visszacsatolás hiányában a kapcsolat megrekedhet, hiszen nincs lehetőség a növekedésre, a fejlődésre, az alkalmazkodásra.

Visszajelzés #17. 

Visszajelzés nélkül kihívást jelent az erő és az egyenlőség egészséges egyensúlyának ápolása és fenntartása a kapcsolatban.

Visszajelzés #18. 

A visszajelzés hiánya hozzájárulhat az érvényesítés és megerősítés hiányához, ami megnehezíti a partnerek számára, hogy értékelve és megbecsülve érezzék magukat, ezáltal a motivációcsökkenés is bekövetkezik.

Visszajelzés #19. 

Ha hiányzik a visszacsatolás, az akadályozhatja a hatékony problémamegoldó készség fejlesztését és a kapcsolaton belüli kompromisszumot.

Visszajelzés #20. 

Végső soron visszacsatolás nélkül a kapcsolat megrekedtté, beteljesületlenné válhat, és hajlamos az esetleges összeomlásra, ha a kommunikációs problémák továbbra is fennállnak.