Működjünk tudatosan vezetői szerepeinkben

2023.06.23

40-es életévünk környékén ha össze kellene számolni, hogy hány szerepben létezünk egy nap folyamán, akkor a tíznél több egy jó átlag lehet, bár ilyen irányú kutatást még nem végeztem.

Így a nyári szünet első hetében bennem is megfogalmazódott, hogy érdemes ránézni erre a témára az időbeosztás és a priorizálás szempontjából is. 

Kisebb gyerekkel egy napon belül megnőhet az azonnali megoldást igénylő tevékenységek száma és ha a a munka és magánélet platformja is ugynaz, tehát home officeban vagyunk akkor ezekre rátekintve magasabb a stresszfaktor is, amit átélhetünk.

Te hogy vagy ezzel? Mindig el tudod különíteni az egyes szerepekkel járó felelősségeidet?

Vegyük most sorra miért is előnyös, ha tudatosítjuk szerepeinket.

#1. Tudatosítás vezetői szerepeinkben

Bármilyen szerepben is vagy, fontos, hogy légy tisztában vele, és azzal, miért vagy te ott, mi a lételeme ennek, miért kellesz abban a szerepben. Vezetői létünkben egy csapattal együtt építkezünk. Ha megvan minden erőforrásunk és ez mindenki számára tiszta és világos, akkor haladunk jól kitűzött célunk felé. Általában a valóságban ez kevéssé van így.

#2. Tudatosítás vezetői szerepeinkben

Előfordul, hogy ezek a szerepek, vagy ahogy másként is hívjuk kalapok cserélődnek vagy változnak. Amíg valakinek a vezetője vagyok egyúttal munkavállaló vagy fővállalkozó is lehetek vagy ha más jellegű a jogi viszony akkor egy projekt keretében alvállalkozóként is megjelenhetünk a cégünk képviseletében de egyébként cégünknél vezetőként. A kalapváltás  tényének kommunikációjával eredményesebbek lehetünk. 

#3. Tudatosítás vezetői szerepeinkben

Több szerepben ugyanabban a körben. 

#4. Tudatosítás vezetői szerepeinkben

Minél kisebb egy szervezet, annál több szerepet és funkciót kell ellátunk napunk során, tehát vállalkozóként, saját vállalkozásunk vezetőjeként ezek a kalapváltások még sűrűbbek is lehetnek ugyanis egyszerre vagyunk a vállalkozásunk szakértője, marketingese, pénzügyese, menedzsere és szolgáltatója is. Amellett, hogy a magánéletben társak, anyák, apák, feleségek, férjek, nők, férfiak, gyerekek, szülők és még sorolhatnám is vagyunk.

#5. Tudatosítás vezetői szerepeinkben