Milyen érvek szólnak a BI (üzleti intelligencia) alkalmazása mellett? (3 perc)

2019.08.12
 • Megbízható - Önnel előfordult már, hogy ugyanazon forrásadathalmazból származó elemzés furcsa és eltérő képet mutatott hónapról hónapra?
 • Az üzleti intelligencia a mutató alap adatbázis halmazának és az adott mutató képzéséhez használt átalakításoknak, számításoknak leírásával segít a visszakövetésben, látható, hogy melyik információ melyik adatból származik és hogyan képződött. Ezzel elkerülhető a bizalomvesztés és magyarázhatóvá tesszük a számszaki eltéréseket valamint lehetőségünk van arra is hogy személyes megjegyzéseinkkel ellássuk a kimutatást.
 • Használható - Az üzleti intelligencia rendszerben olyan beszámolókra fizethetünk elő, melyekkel felhívhatjuk mások figyelmét a fontos mutatókra illetve bennünket is érdekelnek. Csak a legfontosabb mutatóinkat összefoglaló kimutatásokat készíthetünk, melyektől aztán el tudunk jutni a részletekig, melyek az okokat feltárják.
 • Teljesítmény - A helyesen tervezett és hatékony elemzésre optimalizált architektúra garantálja a teljesítményt. Ez az üzleti intelligencia rendszer belső mozgatója. A hétköznapi beszámolók erőforrás-igényesek, az üzleti intelligencia rendszer jó beállításokkal maga végzi a dolgát akár hétvégén is.
 • Fejlesztés - Minden egyes új elemzési igény általában új informatikai fejlesztést kíván. Túl sok pénz, sok energia míg elfogadtatjuk és megértetjük, hogy mire is van éppen szükségünk. Jelen esetben a fejlesztési igényeinket olyan szakértők felé továbbíthatjuk, akik értik, hogy mi a kérdés -és van válasz.
 • Eszközkészlet - Van ERP rendszer a vállalatnál és valami BI termék is, de ettől még használunk excelt is, hogy a napi havariában teljesítsük a mindig éppen azonnali feladatot vagy éppen mert így mégis hatékonyabban végezhetjük a munkánkat. Globális adathalmazból is tudunk dolgozni ilyen módon.
 • Élmény - A beszámolók sokszor unalmasak és merevek és legtöbbször csak számokat tartalmaznak különösebb dinamizmus nélkül. A megfelelő megjelenítési móddal kiemelhetjük a lényeget, mely irányt mutat a részletek felé.
 • Modellezés - A tervezés folyamatában és a tervváltozatok képzésénél szimulációkra van lehetőség. Központilag tárolt adatok és kalkulációs szabályok biztosítják a terv integritását. A terv központilag kezelhető, ugyanakkor a részletesen tervezők szabadsága megmarad.
 • Minőség - Az adatminőség állandó téma. Az üzleti intelligencia az adatminőséget az üzletmenet szempontjából fontos értékként figyeli és folytonosan javítani igyekszik. Gondoskodik a törzsadatok, különösen az elemzési nézőpontok (dimenziók) egységes és központosított kezeléséről.
 • Költség - A döntéstámogató rendszerek költségei átláthatatlanok és megjósolhatatlanok. BI területen a hosszú távú szoftver platform stratégia biztosítja számunkra a szerepünknek pontosan megfelelő eszközöket.
 • Megfelelőség - A jó üzleti intelligencia rendszer alkalmazkodik a vállalati biztonsági szabványokhoz. Úgy követi nyomon a felhasználók érzékeny adatokkal kapcsolatos tevékenységeit, hogy ezzel nem zavarja a kreatív munkát.
 • Szervezet - Az üzleti intelligencia önálló, valós vagy virtuális szervezetben működik: mindenki tudja, mit igényelhet, és mit kell szolgáltatnia. Ezeket a szolgáltatásokat mérjük, és értékeljük. Így lehetnek jobbak.
 • forrás: controllingportal.hu