Gazdálkodási tippek kkv-knak

2019.06.28

Munkánk során sok esetben tapasztaljuk, hogy az induló vagy az életgörbéjén már felfelé igyekvő vállalkozások kevés esetben észlelik, hogy hol van az a pont, amikor már összeszedettebben, nem érzésre és nem ad-hoc döntéseket kell hozniuk a növekedési célok elérése érdekében.

Összegyűjtöttük 5 pontban a legfontosabbakat a fentebb jutáshoz cége számára:

1. Legyenek üzleti céljai, melyekhez határozzon meg pénzügyi tervet! Egy évre vagy egy adott időszakra előre mindenképpen készítsen üzleti céljai mellé egy minél részletesebb, ésszerű, számokban kifejezett tervet. A költségeket összhangban a céljaival szükséges megterveznie, tehát azért szükségesek, hogy a kitűzött céljait elérje. A terv azért kell, hogy legyen mihez tartania magát megvalósítás során és ha korrigál a céljain, akkor legyen egy bázis, amihez visszacsatol a tényadatokkal.

2. Kerüljön távolabb! Nézze meg cége pénzügyeit madártávlatból!

Határozzon meg egy hosszabb távú víziót, ahová szeretne eljutni, ez lehet 3-5 év esetleg egy konkrét nagyság vagy versenytársakkal kapcsolatos helyzet, ami mentén halad a döntéseivel. Globálisan nézzen a pénzügyi döntéseire is mind befektetés mind cash- flow szempontból.

3. Legyen felelőse a költségeinek!

Alakítsa úgy a folyamatait és a felelősségi köröket, hogy minden költséghez tartozzon egy motivációs cél és ezáltal egy felelős személy is. A szervezeti sturktúra kialakításánál ez rendkívül fontos! A pénzügyi kimutatások segítségével ösztönzővé és számonkérhetővé válik a stuktúra.

4. Rendszeresítsen havi kimutatásokat!

Készítsen havi rendszerességű pénzügyi kimutatásokat, legyen egy zárási folyamat. Így mindig tudja majd a nagyobb döntések előtt, hogy hogy áll.

5. Találja ki a főbb mutatószámait!

Melyek azok a főbb mutatók, melyekkel növekedését mérni szeretné? Néhány globálisabb számmal gyors képet adhat kollégáinak a fejlődésről és a fókuszpontokról.


Bármi a fentiekkel kapcsolatban kérdésként felmerülne Önben, forduljon hozzánk!