10 bevált tipp vezetőknek  a tudatosság növeléséhez

2023.05.31

2016-ban egy újrakezdő logisztikai cég valós operatív folyamat hátterét építettem. Helyzeteim tudatosítása segített ahhoz, hogy rálássak, hogy melyik bugyorban és pontosan hol is járok. 

  • gyors növekedés volt a szervezet szükséglete
  • szűkös erőforrások álltak rendelkezésre
  • állandó készenlétben voltam

Három dolgot csináltam:

  • rohantam
  • hatékony voltam
  • önmagamat leghátulra tettem a prioritási listámon

Talán a feladatok elvégzése adott annyi dopanimt az agyamnak, amivel tovább tudtam menni. Már nem tudom. 

Egy biztos: azóta tudom, hogy én magam és a saját magam ismerete egy kulcs ahhoz, amerre tartok.

Pár tippet szívesen megosztok ebben a témában, amelyek nekem is segítettek:

#1. Tudatos vezetővé válás:

A nyitottság elsőszámú! Ha megtanulod az érzelmi világodat szabályozni, másokéra is hamarabb képes leszel hangolódni. Ez a hangolódás eltávolodás az első számú vezetői léttől és a csapatjátékos szerep felé orientál. Bátran lehetsz csapatjátékos! Minél inkább azzá válsz, annál inkább válhatsz ügyes vállalkozóvá!

#2. Tudatos vezetővé válás:

Légy tudatában az erősségeidnek és gyengeségeidnek! Az öntudatos egyének ismerik erősségeiket és gyengeségeiket, és ebből a térből tudnak dolgozni. Ennek tudatában tudni fogod mikor kell segítséget kérni, és mikor tudsz egyedül kezelni egy helyzetet.


#3. Tudatos vezetővé válás:

Koncentrálj! A megtervezett nap abban segíthet, hogy elkerüljük, hogy a közösségi média felületein elidőzzünk különösebb cél nélkül. Igyekezz kiiktatni a felesleges időtöltést hogy a valóban lényeges célra tudj fókuszálni.

#4. Tudatos vezetővé válás:

Állíts fel határokat! Légy komoly a munkádhoz és a szenvedélyeidhez, és tartsd szilárdan a határaidat, hogy megőrizd céljaid és az azokra fordított munka integritását. Mondj nem-et, ha éppen az szükséges.

#5. Tudatos vezetővé válás:

Melyek az érzelmi idítékaid? Az öntudatos egyének felismerhetik érzelmeiket, amint azok történnek. Az érzelmi elfojtások és okaik tagadása a kommunikációban nehézséget okozhat.

#6. Tudatos vezetővé válás:

Gyakorold az önfegyelmet! A jó vezetők általában fegyelmezettek életük minden területén. Ez a tulajdonság biztosítja számukra az erős vezetéshez szükséges tartós összpontosítást.

#7. Tudatos vezetővé válás:

Gondold át, hogyan hatnak a tetteid másokra. Gyakran gondolkodás nélkül cselekszünk, csak a saját szükségleteinkre koncentrálunk. Míg az öntudat megköveteli az érzelmek elismerését, azt is meg kell határoznia, hogyan kezeli ezeket az érzéseket, és hogy a későbbi cselekvések milyen hatással vannak a körülötte lévőkre. Ha jobban odafigyelsz másokra, az segít eligazodni a nehéz helyzetekben.

#8. Tudatos vezetővé válás:

Kérj bocsánatot, ha szükséges! Bármi is volt a hibád, ha azt mondod, hogy sajnálod (és komolyan is gondolod), majd megváltoztatod a viselkedésedet, az a legjobb módja a továbblépésnek.

#9. Tudatos vezetővé válás:

Kérj visszajelzést! Míg az öntudat azt jelenti, hogy megérted önmagad anélkül, hogy mások beleszólnának, bátorság (és öntudatosság) kell ahhoz, hogy őszinte visszajelzést kérj azoktól, akikkel együtt dolgozod. Objektivitásodat támogatja ez a lépés.

#10. Tudatos vezetővé válás:

Tölts időt rendszeresen a természetben! Biztosan Te is tapasztaltad, hogy a természetben töltött idő fel tudja tölteni az energia tartalékaidat. Így van ez egy fáradt nap után vagy egy nehezebb, munkával terhelt időszak után is. Saját eredendő természetességünkhöz a környezet által is közel kerülhetünk, ami mintázza azt. 


Forrás: Business news daily